Salon tipi klima modelleri kullanım alanlarına dair ipucunu adından itibaren vermeye başlıyor. Daha çok geniş ve büyük alanlarda tercih edilen salon tipi klimalar bu açıdan büyük metrekarelere sahip evlerden ofislere, toplantı salonlarından mağazalara, hastanelerden restoranlara kadar oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip. Bir buzdolabını andıran dikey görünümü ile farklı pek çok yaşam alanını mükemmelen iklimlendiren bu cihazlar, sıcaklık derecesi düşük dış ortamlarda da tercih edilebiliyor. İçeriğimizi takip ederek siz de salon tipi klima nedir, nasıl çalışır, temizliği nasıl yapılır gibi konular hakkında merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.
Tıpkı bir buzdolabı gibi dikey ve ayaklı bir görünüme sahip olan salon tipi klimalar, etki alanı itibarıyla daha çok büyük alanlarda tercih ediliyor. Ofis, hastane, mağaza, alışveriş merkezi, restoran, sinema, toplantı salonu, okul, eczane salon tipi klima modellerinin yaygın olarak tercih edildiği yerler. Güçlü ısıtma ve soğutma kapasitesine sahip olması sayesinde geniş mekânları kolayca iklimlendirebilen salon tipi inverter klima modelleri, boyut açısından da en büyük klimalar olarak biliniyor. İç ünitesinin ayakta ve sabit bir şekilde durması da salon tipi klimaların büyük boyutları dışındaki en önemli özelliklerinden biri.
Salon tipi klima evde kullanılır mı diye bakıldığı zamanda da genellikle ev ortamlarında pek tercih edilmediği görülüyor. Adı her ne kadar bir konut için uygun olduğunu düşündürse de bu modellerin büyük metrekarelere sahip alanlar için nokta atışı bir seçim olduğu söylenebilir. Bu modellerin bir diğer önemli özelliği ise çok etkili bir hava sirkülasyonu yapabilmesi. Yani, insanların sürekli giriş – çıkış yaptığı ortamlarda salon tipi klima istenen verimi sağlayabiliyor. Böylesi ortamlarda evlere uygun minimal klimalar verimliliği düşüreceği için daha büyük kapasitelere duyulan ihtiyaç kullanıcıları salon tipi klimalara yönlendiriyor. Bir iç mekânı hem ısıtması hem de soğutması açısından da salon tipi klimalarda split özelliğini çokça görebilirsiniz. Split klimalardaki iç ve dış üniteler birbirinden bağımsız şekilde çalıştığı için ortamın hem ısıtılması hem de serinletilmesini kolay bir şekilde gerçekleştiriyor.
Dolayısıyla salon tipi klima dış ünite var mı diye bakıldığı zaman da bu cihazların bir iç bir de dış ünitesi olduğu söylenebilir. İç ünite kullanılacak olan alana, dış ünite ise atmosfere açık bir alana monte edilerek kullanılıyor. Çeşitli boru ve kablolar aracılığıyla birbirine bağlanan bu iki ünite, böylece çalışmaya hazır hâle geliyor. Yüksek hıza ve güçlü bir fan sistemine sahip olan bu cihazlar, böylece homojen hava dağılımı da sağlıyor. Homojen hava dağılımı, ortamda bulunanların konforuna öncelik veriyor ve özellikle kalabalık mekânlarda, giriş – çıkışın çok olduğu ortamlarda ideal iklimlendirmeyi sağlayabiliyor.
Öncelikle klimanın BTU cinsinden kapasitesi ilk kriterlerinizden biri olmalı. “British Thermal Unit” anlamına gelen BTU, klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarını ifade ediyor. Etkili bir soğutma – ısıtma için de öncelikle BTU kapasitelerine bakmak akıllıca olacaktır.
Salon tipi klima kaç metrekare soğutur ya da ısıtır merak ediyorsanız bu, cihazın kapasitesine göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu iklimlendirme cihazlarının genellikle ofis, mağaza, hastane, okul gibi geniş ve büyük mekânlarda tercih edildiğini belirtmiştik. Bununla beraber kullanılacak alanın metrekaresine göre de farklı BTU kapasitelerine sahip salon tipi klimaları tercih edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse: salon tipi klima 48000 BTU kapasiteli modeller, en yüksek seviyelerde ısıtma – soğutma yapabilen kapasitesi ile üst düzeyde bir iklimlendirme sağlıyor. Bu nedenle 48000 BTU kapasiteli salon tipi klimalar bu modellerin en büyük çaplı olanlarından biri.
Salon tipi klimalarda ideal BTU seviyesini hesaplamanız içinse birden fazla faktörü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bunlar yaşadığınız bölge, klimanın kullanılacağı alanın metrekaresi ve kişi sayısı olarak özetlenebilir. İklim özellikleri bakımından daha soğuk ya da daha sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, BTU kapasitesinde de ona göre ufak artmalar, azalmalar olabilir. Yine iç mekânın metrekare cinsinden büyüklüğü de oldukça önemli. Örneğin, 100 metrekarelik ortalama kişi sayısına sahip bir ofiste 48000 BTU kapasiteli salon tipi klimalar ideal olabilir. Salon tipi klima 24000 BTU kapasiteli, biraz daha düşük seviyeli modeller de sunuyor. Özellikle 18000 BTU kapasiteli modeller yetersiz geliyorsa, 50 metrekarenin biraz üzerinde bir etki alanına sahip 24000 BTU kapasiteli modeller tercihiniz olabilir.
Salon tipi klima satın alırken, cihazın Wi-Fi kontrolüne sahip olup olmadığına, enerji sınıfına, ses seviyesine de dikkat edebilirsiniz. Yüksek ses seviyesindeki salon tipi klimalar, özellikle çalışma ortamlarındaki kişileri rahatsız edebilir.
İdeal bir salon tipi klima temizliği için de bilmeniz gereken önemli pek çok nokta var. Cihazın dış yüzeyini temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Bunun için steril bir temizleme bezinden yardım alabilirsiniz. Nemli ve temiz bir bez ile klimanın dış yüzeyindeki kirleri, tozları alarak cihazın görünümünü iyileştirebilirsiniz. Bu tabii ki işin çok daha kolay kısmı. Bununla beraber filtre temizliği için de bilmeniz gerekenler var.
Örneğin, split klimalarda filtre genellikle kapağın tam altında bulunurken salon tipi klimaların filtreleri cihazın alt tarafında konumlandırılıyor. Tırnaklı ya da vidalı olan bu bölümü bulduktan sonra genel olarak klimalardaki filtre temizliğini uygulayabilirsiniz. Yani klimanın filtresini yerinden çıkarabilir ve filtreyi toz durumuna göre bir fırça ya da elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Eğer filtrede çok toz ya da kir varsa musluk suyunun altında da temizlik işlemi yapabilirsiniz. Filtre temizliğine başlarken klimanızın kapalı olduğundan da emin olmalısınız. Bununla beraber filtre temizliği ve klima bakımı iki ayrı işlem anlamına geliyor. Filtre temizliği bireysel olarak gerçekleştirebileceğiniz bir işlemken kapsamlı bir klima bakımı için servis desteği almanız önemlidir.